Vandaag weer gesproken met een werknemer die een vaststellingsovereenkomst heeft getekend zonder deze te laten controleren door een deskundige.
De vaststellingsovereenkomst was op aantal essentiële punten niet correct. Transitie vergoeding niet conform de juiste calculatie en de opzegtermijn was niet opgenomen. Ook de overuren en het saldo vakantiedagen zouden niet uitbetaald worden per de einddatum. Bovendien werd in een van de artikelen weergegeven dat de werknemer akkoord was nadat juridische raadpleging had plaats gevonden.
Toen de werknemer de finale loonstrook controleerde kwam naar voren dat overuren en saldo vakantiedagen niet betaald waren. Na telefonisch contact met de werkgever werd verteld dat het in de vaststellingsovereenkomst staat en dat daarvoor de handtekening gezet was, dus een akkoord. Nadat de werknemer de VSO weer eens goed had gelezen kwam tevens naar voren dat de termijn verstreken was waarin de werknemer zonder opgaaf van redenen de VSO alsnog kon ontbinden.
In deze tijd dat het slecht gaat met diverse bedrijven doet men er alles aan om het personeelsbestand te verkleinen, het liefst zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk, dat is een goed recht van een bedrijf welke denkt aan de toekomst en hoe men deze tijd van corona moet doorkomen. Maar als werknemer heb je ook rechten. Een goede werkgever zal de werknemers rechten respecteren.
Krijg je een VSO aangeboden, teken die niet voordat deze gecontroleerd is. Bovendien ben je in een onderhandelingspositie om betere voorwaarden te vragen.
Ik kan werknemers die een VSO aangeboden krijgen helpen met de controle van de VSO en eventuele onderhandelingen om de deze nog verder te verbeteren.
Wil je meer weten over de controle van een VSO en wat dat kost raadpleeg dan https://www.vandammediation.nl/vso-bij-ontslag/
Ik ben bereikbaar op 06 25 04 1551 of per email aad.vandam@vandammediation.nl
Comments are closed.